Optimización de la extracción de antocianinas de Hibiscus sabdariffa L. y su caracterización cromática

Isis Paez Cartaya, José L. Rodríguez Sánchez, Luis Cruz Viera

Resumen


RESUMEN

Se determinaron las condiciones óptimas de extracción de antocianinas de los cálices de Hibiscus sabdariffa L. mediante el diseño D-óptimo y al extracto se le realizó la caracterización cromática. Las variables independientes seleccionadas fueron temperatura (40 a 60 °C), concentración alcohólica (0 a 80 % v/v) y relación sólido-disolvente (1:5 a 1:15 m/v) y como variable de respuesta rendimiento de extracción. Los resultados mostraron que solo la concentración alcohólica y la relación sólido-disolvente contribuyen significativamente en el rendimiento de extracción. Las condiciones óptimas para la extracción de los pigmentos fueron: temperatura 40 °C, disolvente agua y relación sólido-disolvente 1:5 m/v. El color del extracto expresado en las coordenadas cromáticas CIELAB fue: L* = 69,09; a* = 43,01 y b* = 23,83.

Palabras clave: Hibiscus sabdariffa, extracción, optimización, antocianinas, colorante natural.

 ABSTRACT

Optimization of extraction of anthocyanins from Hibiscus sabdariffa L. and its chromatic characterization

The optimal extraction conditions of anthocyanins from the calyxes of Hibiscus sabdariffa L. were determined using the D-optimal design, and the chromatic characterization was performed on the obtained extract. The independent variables selected were: temperature (40-60 °C), alcohol concentration (0-80 % v/v) and solid-solvent ratio (1:5–1:15 m/v) and extraction yield as response variable. The results showed that only the alcohol concentration and solid-solvent ratio contribute significantly to the extraction yield. The optimal conditions for the extraction of the pigments were: temperature 40 °C, water as solvent and solid-solvent ratio 1:5 m/v. The color of the extract expressed in the CIELAB chromatic coordinates was: L* = 69,09; a* = 43,01 and b* = 23,83.

Keywords: Hibiscus sabdariffa, extraction, optimization, anthocyanins, natural colorant.


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